Kallisarvoinen piha

Toiveena olisi piha joka on helppohoitoinen, selkeä, viihtyisä ja ympäri vuoden näyttävä.

Omakotipihaan pitäisi panostaa vähintään 10-12 prosenttia rakennuksen kustannuksista, jotta laatutaso pihan ja talon välillä olisi tasapainossa.
(Lähde: TM rakennusmaailma 5E/10)

Peijakkaan kallista  !

Piha onkin kait yleisemmin se kohde jossa budjetti paukkuu reilusti yli. Kaikkea ei kuitenkaan ole viisasta tehdä heti ja kiireellä valmiiksi, vaan kustannuksia voi  ja täytyykin jakaa usealle vuodelle. Puutarhamyymälöiden syksyn alemyynnit ja tuttavien pistokaslahjoitukset kannattaa hyödyntää.

Vaikka omasta perhepiiristä löytyy puutarhuri ja minullakin takana luonnonvara-alan opintoja (mm. kasviryhmien suunnittelua), pyydämme vielä pihasta luonnossuunnitelman ammattitaitoiselta pihasuunnittelijalta.

Rakennustapaohjeissa on annettu ohjeeksi säilyttää olemassaolevaa puustoa ja kasvillisuutta mahdollisuuksien mukaan.

Joitakin puita jätettiin pystyyn, siinä harvennuksessa vaan tuli sellainen olo että saisi kaikki mennä. Mutta toisaalta on kiva että tontilla kasvaa jotain jo valmiiksi.

Tontin  rajaamiseen saa käyttää luonnonkiviä, leikattua pensasaitaa tai vapaasti kasvavaa pensasaidannetta.

Kiviaitaa ei ainakaan aleta latomaan, tykkään että on eläväistä ja vihreää mieluummin. Tontti on onneksi tasamaalla, eikä tarvita tukimuureja. Alueella on myös alaspäin jyrkästi viettäviä rinnetontteja, jotkut talot taas on kaivettava poteroon vastarinteeseen.

Meillä on kulku taloon erikoisesti takapihan kautta etuovelle, että kiveyspintaa tulee paljon jo pelkkään pihapolkuun. Mutta muuten näkisin että nurmikkoa ja maanpeiteistutusta on laajalti,  ja muutamia kukkapenkkejä, pensaita ja puita. Ei kasvimaata tai marjapensaita. Tiettyjä kasveja haluan ja tiettyjä ehdottomasti en.

Mutta ei ole mikään ihan lonkalta vedetty juttu tämä pihan suunnittelu ja toteutus, oikeasti siihen pitää satsata niin ajatuksellisesti kuin rahallisestikin.

Kokeile K-raudan Pihan 3D- suunnitteluohjelmaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s