Salakavala radon

Asumme radonalueella, soraharjun päällä. Tässä nykyisessä asunnossa (vai pitäisikö jo sanoa entisessä) on mitattu pari kertaa radonpitoisuutta STUK:in purkilla. Lukemat olivat lähellä 1000 Bq/m3 lähes joka huoneistossa. Se oli herätys taloyhtiölle ja pihalle hankittiin kaksi radonkaivoa v. 2006.
(Enimmäisarvo asunnon huoneilman radonille on 400 Bq/m3, uudisrakennuksen 200 Bq/m3.)

Nyt muutamme tästä harjun päältä hiukan alemmaksi reilun kahden kilometrin päähän. Maaperä on selvästi savisempaa. Talomme on rakennettu radonturvallisesti, mutta halusimme vielä mittauttaa varmuudeksi millaisia radonarvoja talosta saadaan. Vuokrasimme Ramon 2.2 mittarin jossa mittausaika on vain 48 tuntia. Mittaustarkkuus edustajan mukaan on suuntaansa 10%. Mittaus otettiin kahdesta makuuhuoneesta talon eri päistä. Toisesta saatiin lukema 09 ja toisesta 18, eli radonia ei oikeastaan ole laisinkaan.

Radonmittareita voi ostaa omaksi tai vuokrata, meillä kaksi mittausta maksoi 35eur.

4 kommenttia artikkelissa “Salakavala radon

  1. Yllättävän hyvät tulokset teillä, mutta hyvä niin! Itselläni on isännöinnissä 3-kerroksinen kerrostalo Vantaalla Tikkurilan keskustassa (maaperä vanhaa merenpohjaa, savikerroksen paksuus yli 10 metriä), ja ekan kerroksen maantason huoneistoissa mitattiin yli 200 Bq/m3 STUK:n purkeilla. Suosituksena saatiin tuuletuksen parantaminen, mikä onkin jo tehty, mutta uusinta mittausta ei ole tehty. Ihan vaan yleisen mielenkiinnon vuoksi olen mittaillut oman taloni radonia. Meilläkin talo on savikuopassa, jossa kellarin päällä on pari kerrosta puutaloa. Ainoa radonin lähde voi olla talo itse tai talon alle ja ympärille tuotu sepeli. Kellarissa mittaustuloksena tuli 130 Bq/m3 ja keskikerroksessa 62 Bq/m3. Erityisesti tuosta keskikerroksen tuloksesta oli yllättynyt, että mistä se radon voi keskikerrokseen asti nousta? No, laillisia lukemia nämä on, eli ei sen puoleen syytä huoleen.

  2. Tuntuu tuota radonia olevan Suomessa varsin paljon. Meillä Joensuussa uudessa rivitalossa mitattiin 1280bq. Tuntui että kaikille paikallisille tuli ihan yllätyksenä.
    Kontiolahdelle radonia on sitten hyvinkin paljon.

    • Radoniin on herätty vasta viime vuosina oikein kunnolla, hyvin moni on altistunut ja altistuu vieläkin sille tietämättään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s