Energiankulutusta maltilla

Millainen energiankuluttaja olet? Miten säästät energiaa? Missä voisit vielä parantaa? Näitä asioita mietimme sunnuntain aamiaispöydässä pohjustukseksi nettirautakauppa www.taloon.com:in Energianiksit blogikilpailun aiheena. Olen päässyt mukaan kilpailuun kutsuttuna blogistina.

En ole lukenut muiden blogien kilpailutekstejä, ajanpuutteesta, talossa kun on vielä järjestelemistä, sekä siksi että halusin miettiä oman tekstin saamatta vaikutteita muilta.

Kolmihenkinen perheemme suosii kierrätystä ja ekologista elämäntapaa, ja tämä tietynlainen ”nuukailu” näkyy sähkön käytössäkin. Toisaalta eihän sitä niin ajattele että säästäisi sähköä, kun se on tottumus ja tapa joka kulkee mukana arjessa.

Uuteen kotiin hankittiin energiatehokkaat kodinkoneet ja pesen eco- ja pikaohjelmilla alhaisissa lämpötiloissa. Kuivausrumpua meillä ei ole, vaan pyykit kuivataan sisällä ja ulkona narulla.

IMG_4466

Pyykinkuivatus sisätiloissa kuluttaa lämpöenergiaa, joten hyvällä linkoustuloksella on merkitystä.

Kodin valaistus on talopaketin niukka peruspaketti lisättynä yhdellä eteisen kattopistokkeella (joka sekin osoittautui turhaksi.) Emme tarvitse kymmeniä valoja olohuone-keittiöön tai saunaan muodikkaita tunnelmavaloja, yhtään alasvaloa talossamme ei ole. Käytettävät lamput ovat energiansäästölamppuja ja ledejä. Valot palavat vain siinä tilassa tai kohdassa missä oleskellaan. Esim. jos ollaan ruokapöydässä niin silloin palaa vain ruokapöydän valo, ei muut valot keittiössä. Ulkovalot eivät pala jatkuvasti pimeällä (eikä yöllä ollenkaan), vaan napsautamme ne tarvittaessa päälle käsikäyttöisesti. Autokatoksen valot toimivat liiketunnistimella parin minuutin ajan.
Talo lämpiää maalämmöllä ja autotalli pidetään n. 5 asteisena. Saunomme kerran viikossa ja kiuasta pyritään pitämään päällä vähän, lyhyt kuivatus n. 5-10min. Kodin pienkoneista meillä on käytössä päivittäin vain mikro.
Vedenkulutus on ollut hyvällä mallilla aina ja sellaisena pysyy, suihku suljetaan peseytymisen ajaksi jne. Toisinaan vain poika jää haaveilemaan suihkun alle 🙂

IMG_4471

Likaisia astioita ei huuhdella juoksevalla vedellä ennen koneeseen laittoa, enkä huuhtele niitä myöskään koneellisesti. Lähtevät hyvin puhtaaksi vaikka seisovat näin useamman päivän.

Parannettavaa olisi monella saralla, vielä voitaisiin pihistää ainakin siinä että käytettäisiin (minä ja poika) enemmän läppäriä ja tablettia pöytätietokoneen sijaan. Vanhan ravintolakouluopin mukaan esilämmitän myös kiertoilmauunin vaikka niin ei tarvitse tehdä. Sähkönsäästö on n. 20% jos laittaa ruuat kylmään uuniin.

IMG_4456

Talossamme on maltilliset pienet ikkunat, etelänpuolella kuitenkin leveydestä isompia, sisälle saa paistaa!

Kilpailussa tehtäväksi annettiin etsiä taloon.comin valikoimasta tuotteita jotka tekisivät kodista vielä energiatehokkaamman.
Villinä haaveena olisi tuottaa omaa sähköä Sunwindin Windy tuulivoimalan avulla. Pieniä energian kulutuskohteita, kuten pihavaloja, saataisiin näin syötettyä oman energian turvin.

Ilmastoinnissa haaveissa olisi Enerventin automaattinen hiilidioksidin tai kosteuden tunnistus, eli ilmanvaihto on aina optimaalisella tasolla eikä näin lämpöä mene harakoille, lämmön talteenotosta huolimatta. Yleensähän talteenoton hyötysuhde on ~60-90% paikkeilla riippuen keliolosuhteista.

 Äänestäneiden kesken arvotaan 300e lahjakortti taloon.comin LED-valaisimiin.

KILPAILU PÄÄTYNYT, KIITOS KAIKILLE ÄÄNESTÄJILLE!

2 kommenttia artikkelissa “Energiankulutusta maltilla

  1. Hei!
    Ihan pakko oli ruveta kommentoimaan vaikka en yleensä näin tee..
    Mukavaa luettavaa tuo teidän ”pihtailu” sillä sitä samaa minä kannatan ja toteutan. Todellakin en ajattele säästäväni sähköä vaan se on tapa mikä kulkee mukana, miksi siis seisoa juoksevan suihkun alla kun hanan voi laittaa kiinni peseytymisen ajaksi tai polttaa ulkovaloja kun kukaan ei niitä tarvitse? Kiitos mukavasta blogista ja ajatuksista, hienoa että pidät kotisi omana yksityisalueena jota ei kaikelle kansalle ”trimmattuna” esitellä! Aurinkoisia kevät päiviä uuteen kotiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s