Loppuarviointi.

Nyt on sovitut työt talofirman puolesta tehty, piste.

Melkein kolme kuukautta meni odotellessa tätä pistettä. (Paitsi revenneiden nurkkien korjaaminen jäi, mutta nakitetaan ne kaksivuotistarkastuksen yhteydessä, jos odottelee niiden korjausta niin tämä projekti ei ikinä lopu.)

Muuttovalmis oli näin lopullakin ajateltuna paras valinta, autotallin teko riitti, meillä kun ei olisi ollut aikaa panostaa talon rakentamiseen yhtään tämän enempää.
Ei tarvinut siis kilpailuttaa eikä verrata eikä etsiä tarjouksia tai matkata Tallinnaan halpojen tarvikkeiden perässä. Vain yksi sopimus millä hoidettiin kaikki. Tavarat tuli pihaan ja porukkaa lappasi tekemässä työnsä. Me kun ei haettu mitään luksusta tai erikoista vaan tuli ihan tavallinen talo, jolloin tarvittavat valinnat pystyttiin tekemään vakiomallistosta, joka oli jo sekin joiltakin osin laaja. Ei lähdetty ”muodin” perään, meillä ei ole esim. harmaata, betonipintaa, tiililadontaa tai koivutapettia, eikä vetimettömiä kaappeja, mustaa keittiötä.
Kaikista talopaketista poisjätettävistä jutuista sai hyvityksen, ja sitten jos halusi ottaa mukaan omia juttuja sekin onnistui kyllä. Meillä tällainen itse hankittu ja asennettu oli mm. keskuspölynimuri (putket.)

Muuttovalmiin hyvä puoli on myös se että todellakin muutat valmiiseen, on saunat, on listat, on kynnykset. Myöskään budjetti ei pissi missään kohtaa kun se on heti tiedossa mitä tulee maksamaan. Loppumetreillä ei tarvitse kituuttaa ja tehdä kompromisseja kun raha ei riitäkään siihen mitä olisi halunnut.
Miinuksena muuttovalmiissa on se että et tiedä rakennusvaiheista juuri mitään, miten on rakennettu, miten pinnat on tehty. Yksinään täällä työmiehet hommia tekivät, ja olivat oman työnsä arvioijia. On vain luottamus siihen että kaikki on tehty hyvin ja oikein. Talofirman oma työmaapomohan ei käy kuin muutaman kerran katsomassa. Siksi oman työnjohtajan rooli korostuu, että hän käy valvomassa ja tarkastamassa säännöllisesti, ”käräyttää” jos on aihetta. Mutta kuten on todettu, täälläkin oli kovin eritasoista työntekijää, niin ei voi olla varma mistään. Epäselväksi jäi mm. muutamien kattopaneelien lyhentäminen, niille kun ei oltu jätetty riittävästi liikkumavaraa. Vastausta ei keltään tullut että lyhennettiinkö. Arvatenkin ei.

Taloprojektiin kokonaisuudessaan ollaan aika tyytyväisiä kun ajatellaan ihan koko matkaa sieltä edustajan ensimmäisestä kontaktista alkaen. Oli hyvää, mutta oli osa-alueita jotka meni surkean huonosti.
Eniten hämmästytti se miten rakennuttaja (asiakas) jätettiin ulkopuolelle kaikesta talossa tapahtuvasta. Niin kuka tekee, mitä tekee, miksi tekee, milloin tekee? Yhteydenpito oli olematonta, suut supussa olivat siellä organisoinnin puolella että sama linja työntekijöillä. Kaiken sai kysellä ja aina ei edes vastattu, tai vastattiin ympäripyöreästi. Hirveätä lypsämistä joka asiasta. Sähköposteja tai puhelinsoittoja oli turha tietyille henkilöille lähetellä, vastausta kun niihin ei saanut. Lopulta tuli jo tunne ettei enää viitsi edes kysellä kun ei kuitenkaan vastata. No on varmaan asiakkaita jotka eivät ole kiinnostuneet itse rakentamisesta, heille riittää kun talo on valmis silloin kun pitää. Me kuitenkin haluttiin tietää koko ajan missä mennään ja mitä tehdään seuraavaksi, milloin pääsee siivoamaan. Sellainen suuntaa antava viikkoaikataulu saatiin, sekin vasta pyytämällä, mutta taukojen johdosta se ei pitänyt paikkaansa. Rakentamiseen kun tuli useita viikkojen taukoja joista meille ei kerrottu mitään.
Talossa tehtävistä tarkastuksista (tiiveys- ja kosteusmittaus) ei kerrottu milloin tehdään, nekin olisi meitä kiinnostaneet. Kosteusmittauksesta emme koskaan saaneet edes mitään lukemia tai dokumenttia.
Tässä kohtaa nyt kuitenkin lohduttaa tieto siitä että tämä toimintatapa, mykkäkoulu, tuntuisi vaivaavan muitakin talofirmoja. Asiakas pitäisi ottaa paremmin mukaan projektiin, ei luulisi olevan vaikeaa kun on sähköpostit ja kaikki. On erittäin tuskastuttavaa olla epätietoisuudessa.

Työn tekeminen on täällä jo puitu joten siitä ei sen enempää, mutta olisiko mennyt siltä osin paremmin jos oltais valittu toinen talofirma? Sillä jokainen talotehdas on juuri niin hyvä kuin sen työntekijät ovat jotka talon rakentavat. No samat työntekijät olisi saatu vaivaksi myös joillakin muilla talofirmoilla, ainakin jos oltais otettu näitä tunnettuja valtakunnallisia talotehtaita.

Loppuarvosanaksi annettakoon 6. Toista kertaa emme enää saman talotehtaan palveluja käyttäisi. Mutta onnittelut Sievitaloille, myyvät kuulema tällä hetkellä erittäin hyvin ja taloja on rakentumassa useita kymmeniä. Mekin saimme heiltä kauniin kodin.

pilke

Tupaantuliaislahjaksi talotehdas lahjoitti puunkantokorin. Hienoa suomalaista muotoilua, mutta ei tää nyt ihan osunu ja uponnu, sillä talossamme ei ole takkaa…Kuva: http://www.puuvirrat.fi

Yksi kommentti artikkelissa “Loppuarviointi.

  1. Loistava artikkeli! Itse tuli taas kokeiltua se rakentamisen toinen ääripää, eli piti siis kilpailuttaa ja verrata hinnat sekä etsiä tarjouksia ja matkata Tallinnaan halpojen tarvikkeiden perässä… Siis noin niin kuin esimerkiksi, olihan sitä muutenkin pitkästä tavarasta rakentaessa koko ajan vastuussa kaikista tilauksista ja organisoinnista, koska ilman sitä tontilla ei tapahtuisi yhtään mitään. Pahin pelko oli, että mitä jos työntekijä sairastuisi tai sattuisi tapaturma, niin silloin pääsisi kokemaan työnantajan vastuut ihan tosissaan.

    No – lopputulos oli meillä kuitenkin hyvä. Ja mielestäni jossain määrin kauniskin. Mutta sen verran kova ja rankka kokemus oli, että rohkenen olla aika varma, että tämän jälkeen en rakenna enää koskaan mitään. Eikä periaatteessa tarvitsekaan. Talo tehtiin itselle, ja tässä asutaan niin kauan kuin terveyttä riittää, eli tämä on nyt sitten meille vähän niin kuin ”loppusijoituspaikka”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s