DIY: Nurmikkojyrä

Nurmikon perustamisessa täytyy olla jonkinlainen jyrä jolla pohjamaa tiivistetään sekä siemenet jyrätään maahan. Ostaa ei kannata ainakaan yhtä käyttökertaa varten, ehkäpä jyriä saisi vuokratakin?
Tehtiin kuitenkin sellainen itse (siis mies teki) kierrätysmateriaaleista, eli tarvittava löytyi talon ja tallin rakentamisessa ylijääneistä tarvikkeista.

jyra

Jyräosa on viemäriputkea, johon valettiin sisälle betonia ja sähköputki jonka läpi menee kierretangot. Painoa jyrällä on n. 100kg. Jaksan työntää/vetää, mutta hiki tulee, saa kunnon jumpat.

Nurmikkoon on suositeltavaa hankkia teollisesti valmistettua irtomultaa (lannoitettua kalkittua), näin välttyy rikkakasveilta. Hinta oli kuitenkin sen verran kalliimpi että otettiin ihan tavallista seulottua peltomultaa mahdollisine rikkakasveineen, tarkoitus kun ei ole tehdä mitään Suomen kauneinta pihaa. Ja sitä rikkakasvia tulee ajan kanssa kuitenkin multaan kuin multaan.
Eka multa oli kyllä suoraan sanottuna aika p*skaa, seulottua joo, mutta on ollut iso seula koska seassa oli isohkoja kiviä ym. roskaa, lasinpalasiakin. Totuus paljastui kun multa kuivui. Kasvipenkeissä menee mutta nurmikkoon ei oikein sovellu. Ylimääräistä työtä tuli kivien haraamisesta pois. Onneksi tätä multaa meillä ei ole paljon.

kivikori

”Seulotun” peltomullan kiviä.

Loput mullat otimme toiselta toimittajalta, ja multa onkin kuin eri planeetalta, ihan pelkkää sitä itseään, humuspitoisempaa tosin. Jännä nähdä eroaako miten kasvun suhteen, kummassa nurmikko tykkää kasvaa. (Vaiko kasvaako kummassakaan?)

Advertisement

2 kommenttia artikkelissa “DIY: Nurmikkojyrä

  1. Loistava keksintö! Paljonko teillä on jyrän pituus? Tai pystyyhän tuon tietysti valokuvasta laskemaankin, kun kaikille rakentajille tutusta putkenpätkästä näkyy kuvassa 22 kpl noita putkessa olevia paksumpia kohtia. Taidan kopioida idean tästä suoraan itselleni – mutta jos teen vähän kapeamman ja kevyemmän? Vai onko leveys nyt juuri sopiva se mikä se on teilläkin? Kapeammalla jyrällähän homma menee pelkäksi kävelyksi. Mutta tuo jyrän paino(arvio) eli 100kg vähän itseäni hirvittää… Pikkuisen kevyempi voisi olla itselleni sopivampi?

    • 74cm on putken pituus, ja leveys on hyvä, eipä tarvi niin useasti risteillä edes takas. Paino on arvio, ei olla punnittu sitä, vähän sen perusteella on arvioitu että miten sitä jaksaa nostaa. En jaksa nostaa kun päästä vähän. Mutta hyvä tulee maapohjasta, ei juurikaan jää enää kengänjälkiä kun siinä kävelee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s